Norgescup junior Voss 2023

Postet av Andre Kvarstad den 14. Feb 2023

Juniorene fra hele Norge møttes til ny konkurransehelg på Voss helgen 10.-12. februar 2022. Helgen samlet til sammen 2.324 påmeldte deltakere fordelt over 3 dager hvor søndagen hadde flest påmeldte med til sammen 783 jenter og gutter i aldersklassene 17, 18 og 19/20 år. Langrenn er stort i Norge!

Hamar Skiklubb hadde med 10 juniorer fordelt i alle årsklasser og begge kjønn. Team Hedmarken junior hadde med anslagsvis 18 løpere fra samarbeidsklubbene Hamar, Vang, Ottestad og Strandbygda.

De fleste ankom onsdag eller torsdag og fikk et inntrykk av både Voss og skistadion som ligger ca 500 moh i nærheten av Nonshaugane og 15 min i bil fra sentrum. Værmeldingene antydet regnvær mot helgen, men heldigvis lite vind inn i konkurransene. Torsdag kom det både snø og kraftig vind så skepsisen var til stede om hvordan dette utviklet seg utover helgen. Prognosene slo til med veldig stabile forhold, og fredagens sprint ble gjennomført med stabile skiforhold for jentene først på formiddagen og senere på dagen for gutta, selv om det kom et kraftig snøvær utover dagen. Arrangørene hadde forberedt løypene godt og hadde kjørt mange runder med traktor med tvillinghjul i løypene og dette skapte en hard og slitesterk såle.

Testing torsdag i snøværFrode, Erik og Jan Ulrik i snøværet torsdag

Fredagens sprint var NM for juniorer og her gjennomførte man hele konkurransen for jentene på formiddagen med start kl 9.00 og gutta etter kl 12. Stilarten var skate. Mari Ovidia Ranestad gikk seg akkurat til finalerunden med sin 30. plass og kriget sterkt i sin kvartfinale slik at hun til slutt fikk en sterk 20. plass i K18. I K19/20 hadde teamet også med Aurora Strand fra Strandbygda inn til finalerundene hvor det til slutt blir stopp i kvartfinale og 23. plass.  I M17 hadde vi Henrik Kvarstad inn til 13. beste prologtid og gikk en sterk kvartfinale som han styrte godt. I semifinalen ble det tyngre og dette endte med en sterk 12. plass til slutt. I denne klassen fikk kretsen også en 6. plass i finalen med Elfinn Faldmo fra Trysil. Han var dessverre uheldig og falt i sin finale og hadde nok vært en sterk kandidat til medalje. Jonathan Hemb Fjeldstad gikk også inn til 13. plass i prologen, men røk ut i kvartfinale og ble til slutt nr 27. I denne klassen ble Andreas Hermansen nr 4 i NM, en veldig sterk prestasjon! I de øvrige klassene hadde vi dessverre ingen videre etter prolog, men vi hadde mange gode enkeltprestasjoner og følelsen inn mot helgen var god.

HenrikHenrik Kvarstad

Lørdag våknet vi til blå himmel og når smøreteamet reiste opp til stadion var det månelyst og stjerneklart. En fantastisk følelse etter fredagens kraftige snøvær. Været holdt seg bra gjennom den første delen av konkurransen, men regnværsskyene kom snikende utover dagen. Lite vind gjorde at forholdene holdt seg gode og stabile for løperne. Alle går denne dagen 10 km skate i en 5 km trasé. Jentene hadde igjen start fra morgenen og i K17 hadde vi ute i løypa Emma fra Hamar i tillegg til Johanne fra Vang og Martine fra Ottestad. Disse gikk jevnt godt og hadde en god opplevelse i dette rennet som gikk i 10 km skate. Martine nr 30 av 89 i mål og ca 2 min bak vinner i klassen på en 10 km. Emma og Johanne med gode renn og fornøyd. I K18 hadde vi Mari O inne topp 50 ca 3,5 min bak vinner. Kanskje ikke helt fornøyd selv og revansjelysten til søndagens klassisk. I K19/20 hadde vi Emma BB som hadde et konkret mål om norgescup-poeng og da måtte hun inn topp 50. Her er konkurransen sterk, og resultater i junior-VM viser jo at våre jenter (og gutter) er verdensledende i langrenn. Emma kommer i mål ca 18 sek bak nr 50 og klarer da ikke denne målsetningen, men vi ser at Emma går et sterkt renn og klarer seg godt mot norges (og verdens) beste skiløpere. Topp 50 i norgescup 10 km skate er ca 2.52 bak vinner i dag.

Gutta starter senere på dagen og får noe mer regn i været, men dette skaper ikke store endringer i føret da sålen er god. I M17 er starten god og Henrik Kvarstad ender til slutt på en 11. plass etter en hard utgang og 5. plass halvegs. Han er ca 1 min bak vinner til slutt. I tillegg går Ola Dåsnes fra Vang et godt skøyterenn. Av kretsens øvrige løpere går Elfinn Faldmo et sterkt løp og leder lenge, men faller nok fra en pallplass og ender nr 5 ca 16 sek bak pallen. I M18 har vi Matias og Jonathan ute i tillegg til Andreas fra Vang. Her har vi ingen gutter topp 30 denne dagen. I M19/20 har vi Emil, Eirik, Martin og Jørgen fra Hamar samt Iver fra Vang. Gutta går alle gode skirenn, men vi vet at toppnivået i denne klassen er skyhøyt. Vinner og nr 2 i klassen direkte fra medaljer i junior-VM. Iver går et flott skirenn, er 1.28 bak vinner og ender på en 42. plass. Jørgen er 2.18 bak vinnertid og blir nr 83. Topp 100 i denne klassen er 2.37 bak vinner og dette vitner om høyt nivå og mange om beinet. Martin og Eirik faller rett utenfor topp 100 denne dagen, men det er mange som er tett på. Martin er 10 sek unna topp 100 og ca 1 min unna topp 50 for å sette plassering og tidsdifferanse litt i perspektiv.

Martin Stramrud

Søndag våkner vi til sildrende regn og slik blir det hele dagen. Realt klisterføre på dagens klassiskdistanse. Her går 17 år 5 km, 18 år 7,5 km og 19/20 en 10 km. Løypa er forholdsvis flat, men enkelte tyngre partier. Våre løpere går alle på klister med Swix K22 Universal som mange går på i dag. Dagens beste enkeltresultat vil jeg kanskje tildele Mari O som går inn til 18. plass i K18 år ca 1.14 bak vinner. Skikkelig opptur etter lørdag vil jeg tro. Blant gutta så går Henrik inn til 18. plass i M17 mens Andreas H fra Vang oppnår en flott 6. plass i M18. I tillegg ønsker jeg å fremheve Emil som i dag er student og har en veldig positiv utvikling i skisporet, går gode renn i helga og synes å være på rett spor etter noen tøffere sesonger. Veldig gledelig for Emil og apparatet rundt ham! Bortimot alle løperne virker å være fornøyde denne dagen, men noen føler kanskje at de skulle vært noe tettere på andre de sammenlikner seg med eller med teten i klassen. Slik skal det være, dette bør gir motivasjon for videre trening!

Mari O søndag 7,5 km klassisk

Smørerne og testerne gjør en fantastisk jobb for alle løperne søm ønsker dette tilbudet

Helgen på Voss ble en flott opplevelse for arrangør, deltakere og vi som støtter opp. Smøreteamet med Henrik Sørli og Knut Jørgen i bua og Erik, Jan Ulrik og Ulf Erik som dyktige testere har bidratt til gode ski hele helga. Vi har testet fra ca 6 om morgenen og hele dagen og Erik har notert over 100 km på ski som skitester denne helga! Blir bra form til birken av dette!

Vi har dyktige sekundanter gjennom kretsen i form av Astrid og Jan Ulrik som gir alle god feed-back til løperne og står ute i all slags vær. Man må være forsiktig med kaffen når tilgangen på do ikke er all verden! Ulf Erik har vært hovedleder og styret skuta hele helga. Kan ikke se at noen har manglet for hverken løpere eller vi som er med. I tillegg har vi godt samarbeid med kretsens øvrige løpere og smørebua til kretsen med Trond og Ove har vært veldig god. Uten disse nevnte ressursene og samarbeidet i Hedmark Skikrets, hadde nok tilbudet både til løpere og foresatte vært noe annerledes. Så vi heier frem dette også tiden fremover!

Nå ser vi mot Alta og junior NM. Det er ikke mer enn 14 dager så peker vi skituppene i den retning. Vi takker for nå og gleder oss til neste runde!